Use it or lose it

Lintzen-Ludenz is de naam voor alle activiteiten die ik onderneem op het gebied van bewegen en gezondheid. Het is een knipoog naar de homo ludens wat zoveel betekent als de spelende mens. Spelen is essentieel in het mensenleven en iets wat niemand eigenlijk ooit moet verleren. Jonge dieren spelen, net als mensen, als nuttige bezigheid omdat het ze sterkt en hun vaardigheden scherpt.


Bewegen is zo'n ingewikkeld fenomeen, dat alleen een gezond lichaam het kan en doet. Blijven bewegen is het middel om je gezondheid te behouden. Er is immers een duidelijk verband tussen chronische aandoeningen en bewegingsarmoede. Hierdoor ontstaan gezondheidsklachten die op hun beurt het bewegen verder bemoeilijken, waardoor de klachten toenemen en bewegen nog moeilijker wordt.


Hart- en vaatziekten, diabetes type II, arthrose, obesitas, COPD, zijn aandoeningen die verband houden met bewegingsarmoede. Weer in beweging komen blijkt voor deze ziekten misschien wel het goedkoopste medicijn.


Het zijn geen hoge eisen die je aan beweging moet stellen. Kern is dat je iets doet. Sporten mag, maar is geen plicht. Als je niet van fietsen houdt, wandel. Als je niet van lopen houdt, dans. Tuinieren is ook prima. Of timmeren... Maar beweeg.